Doelgroep
Achtergrond
Veel mensen in Colombia leven in armoede. In Medellin, de tweede grootste stad van Colombia met ongeveer 3,5 miljoen inwoners, is dit duidelijk zichtbaar in het centrum en in de achtergestelde buitenwijken in de stad. Hier verblijven veel kinderen die zijn achtergesteld door armoede, huiselijk geweld, verwaarlozing, seksuele intimidatie en/of verslaving. Het betreft kinderen die in hun omgeving weinig tot niet gestimuleerd noch uitgedaagd worden om te werken aan een betere levensstandaard, nu en in de toekomst. Door dit gebrek aan stimulans en uitdaging zal de situatie van de kinderen, hun familie en toekomstige generaties niet of nauwelijks verbeteren.
De stichting werkt in twee gebieden van de stad.
1. In het centrum (comuna 10) werken we met kinderen van de tehuizen Poder Joven en Jardin de Amor. In de toekomst willen we met meer tehuizen in het centrum van de stad gaan samenwerken. De kinderen wonen in het centrum bij familie, groeien op tussen de drugs, prostitutie en geweld, en gaan overdag naar het tehuis of wonen intern in het tehuis en bezoeken in het weekend de familie. De familie is niet in staat om voor deze kinderen te zorgen.
2. In de buitenwijken Calambolas en Bello Oriente (comuna 3) werken we met kinderen die bij de familie wonen. Hier bevindt zich onze accommodatie ‘El Paraiso’ (het paradijs). In deze wijken wonen voornamelijk mensen die ontheemd zijn door geweld, gedwongen te vertrekken vanuit rurale gebieden in Colombia naar de stad om een veilig(er) leven te zoeken. De mensen uit deze wijken wonen illegaal, hebben veelal informeel werk en leven in armoede.
Alle kinderen tussen 5 en 18 jaar zijn welkom om gebruik te maken van onze faciliteiten en mee te doen met onze activiteiten, mits ze naar school gaan. Jongeren die in aanmerking komen voor de activiteiten van ‘Leiderschap in mijn wijk’ en ‘Studie en werk’ blijven soms tot en met 23 jaar betrokken bij de stichting. Naast het werken met de kinderen en jongeren worden ook de families en verzorgers bij de activiteiten betrokken. We zoeken de samenwerking op met verschillende organisaties in de wijken en met lokale overheidsorganisaties.
Onze kinderen
Elk jaar hebben wij meer kinderen, en voornamelijk de groep meiden die mee doen met onze activiteiten groeit enorm. We hopen in 2022 net zoveel meiden als jongens in de stichting te hebben.
In Colombia zijn de sociale economische niveaus geklassificeerd in ‘Estratos’ van het laagste niveau 1 (zeer arm) tot en met niveau 6 (zeer rijk)*.
- 99,1% van onze kinderen en jongeren bevinden zich in ‘Estrato 1’. Dit is de laagste sociaal economische laag vanvan Colombia, deze kinderen en jongeren leven in extreme armoede. Estrato 1 is geklassificeerd als laag-laag.
- 0,3% van onze kinderen en jongeren bevinden zich in ‘Estrato 2’, geklassificeerd als laag.
- 0,6% van onze kinderen en jongeren bevinden zich in ‘Estrato 3’, geklassificeerd als midden-laag.
Bij inschrijving gaven 46,3% van de ouders van onze deelnemers aan te zijn ontheemd door geweld. We verwachten dat dit percentage hoger ligt omdat velen geen officiele verklaring hebben ontheemd te zijn (en dus niet in aanmerking komen voor financiele compensatie van de overheid) en er zijn een aantal ouders het liever niet over dit onderwerp heeft.
* https://www.dane.gov.co/files/geoestadistica/Preguntas_frecuentes_estratificacion.pdf