La Naranja Mecánica
Voetbal project
La Naranja Mecánica
Het voetbalproject ‘La Naranja Mecánica’ (de oranje machine) is de bijnaam van het Nederlandse voetbal in Latijns-Amerika. Sinds begin jaren ‘70 van de vorige eeuw heeft het Nederlandse voetbal een goede naam opgebouwd vanwege de attractieve aanvallende manier van spelen. Deze attractieve manier van spelen is onder andere tot stand gekomen doordat dit kleine landje al jaren op het hoogste niveau meedoet vanwege een goede structuur en opleiding. De voetbalschool ‘La Naranja Mecánica’ werkt volgens deze structuur en opleiding, aangepast aan de Colombiaanse cultuur en de doelgroep waarmee wordt gewerkt.
Wij werken samen met een aantal tehuizen in het centrum van de stad. Daarnaast werkt de stichting zelfstandig in de marginale wijken Carambolas en Bello Oriente. In totaal zijn ongeveer 250 kinderen betrokken bij de activiteiten van La Naranja Mecánica, jongens en meisjes tussen de leeftijden 6 en18 jaar.
Programma
De kinderen trainen twee of drie keer in de week en elk weekend worden de wedstrijden van de verschillende toernooien gespeeld. Het programma is verdeeld in 3 stadia die voor elk kind gelden. Een kind begint met trainingen en deelname aan het interne toernooi en kan doorgroeien tot een speler van één van de teams in een officiële competitie.
Stadium 1
Het kind meld zich aan bij de stichting en wordt uitgenodigd om te komen trainen. Na drie maanden is het mogelijk om mee te doen aan een intern voetbaltoernooi op de verschillende lokaties van de stichting.
Stadium 2
Na zes maanden is het mogelijk om mee te doen aan een lokaal voetbaltoernooi met een team op lokatie, georganiseerd door de wijk waarbij teams uit de wijk deelnemen.
Stadium 3
Na een jaar is het mogelijk om mee te doen aan een regionaal voetbaltoernooi, dit is de ‘selectie Stichting Straatkinderen Medellín’. Het toernooi is het gehele jaar en de kinderen worden geselecteerd op basis van gedrag.
Bevorderen positief gedrag
De stichting wil het positieve gedrag van het kind belonen en daarom kunnen de kinderen de noodzakelijke benodigdheden voor de trainingen en wedstrijden verdienen. Wanneer de kinderen hun verantwoordelijkheden nakomen worden ze beloond op de volgende manier:
Vanaf 3 tot 6 maanden | een trainingstenue (kousen, broekje en shirt). |
Vanaf 6 tot 12 maanden | een paar voetbalschoenen. |
Vanaf 12 maanden | een voetbaltas van La Naranja Mecánica. |
De stichting weet waar deze kinderen vandaan komen, dus heel strikt zullen de regels niet altijd worden nageleefd. Belangrijk is wel dat het kind laat zien zich te willen houden aan deze regels en dat er verbetering zichtbaar is.
Bevorderen onafhankelijkheid
De kinderen die voetbalschoenen hebben gekregen krijgen daarbij een borstel en schoensmeer. Er wordt verwacht dat voor elke wedstrijd de voetbalschoenen zijn gepoetst.
Wanneer de kinderen wat ouder zijn worden ze gestimuleerd om op eigen gelegenheid naar de wedstrijd te gaan. Hierdoor leren ze zelfstandig met de metro of bus te reizen en hoe dit te organiseren.
Bevorderen leiderschap
Hulpmiddelen om leiderschap te bevorderen worden ook ingezet bij het voetbalproject. Zo leiden kinderen bijvoorbeeld de warming-up, worden ze benoemd tot aanvoerder waar ze het goede voorbeeld moeten geven, en helpen ze mee met het opruimen van de materialen. Heel belangrijk is dat de kinderen worden gestimuleerd om na te denken over oplossingen en hun mening mogen geven tijdens groepsgesprekken.
Activiteiten
Trainingen
De trainingen worden gehouden in verschillende tehuizen in het centrum van de stad en in de wijken Carambolas en Bello Oriente. De verschillende groepen trainen van maandag tot en met vrijdag twee tot drie keer per week.
Wedstrijden
In het weekend wordt er deelgenomen aan de verschillende toernooien in de stad. De stichting organiseert een eigen intern toernooi, er zijn wijktoernooien en er zijn toernooien die plaatsvinden in de stad.
Begeleiding
De stichting heeft een coördinator aangesteld, die verantwoordelijk is voor de voetbalschool La Naranja Mecánica. Naast de coördinator heeft elk team een trainer. Regelmatig is er overleg over organisatie en manier van werken met de kinderen.